top of page
Ivana-tajne-kozmetike-eu-parlament-bruxelles_edited.png

Moja priča

Na samom početku  da se upoznamo, kroz neke kratke crte mojeg profesionalnog puta u uslužnim djelatnostima uljepšavanja.

Moje ime je Ivana Knežević. Već 30 godina plivam u vodama uljepšavanja žena. Nakon završene Medicinske škole smjer Farmaceutski tehničar, u Ljubljani sam se doškolovala za kozmetičara. Radila u dva kozmetička salona, doškolovala se za Limfoterapeuta te kratko vrijeme bila voditelj salona. Odlučila sam se vratiti u rodni grad i krenuti u samostalne vode. Rad u salonu kroz medicinsku kozmetiku, dopunila sam radom u svojoj matičnoj Medicinskoj školi kao stručni predavač predmeta Njega tijela.  Kroz teorijsku i praktičnu nastavu.  Odlučila sam dodatno završiti doškolovanje za masera, frizera, vizažista, nail artista. Odnosno sva ona  bazična zanimanja koja su moguća u sferama ženske ljepote. Pratila i posjećivala razne edukacije, nadogradnje i nadopune koje su se pokazivale  u tim zanimanjima kroz potrebe tržišta. Sudjelovala na takmičenjima izrade make up-a, zaslužila titulu naj frizera Hrvatske, održavala editorijale kroz razne izbore za miss te odlazila na turneje. Stvorila tim u salonu i osmišljavala vlastite linije bojanja kose i make up-a, prilagođene trenutačnim trendovima ali s daškom autentičnosti i prepoznatljivosti salona. Dugogodišnje surađivala sa lokalnom televizijom kroz uređivanje voditelja, upustila se u iskustvo vizažista kod  snimanje filma i na kraju završila u produkciji televizijskih programa.

Htjela sam upoznati i raditi u tom svijetu uljepšavanja kroz alate, potrebne da usvojim dubinu svakog od zanata ali i da izradom njihove  šire slike stvorim vlastitu autentičnost. Međutim, u nekom trenutku došlo je do mojeg profesionalnog zasićenja. Možda, kada sam shvatila  pravila igre ili obrazac funkcioniranja dijelova koji određuju  stvarno poslovanje od ono lažno prikazanih. Jednostavno, nastupilo je vrijeme moje konačne odluke koja je postepeno sazrijevala.  Odmaknuti se od prevelike razine nepotrebnog stresa.  Svi moji odabiri i donesene odluke, na neki svoj način  cijelo vrijeme su vodili u smjeru da napišem retke svojih iskustava ali i viđenja kroz dojmove , iskustva i poglede onih, kojima sam bila počašćena da su sjedili na mojoj  radnoj stolici. 

 A moje knjige „Tajne kozmetike“ i „Moć kozmetike“ su pretočena iskustva postojećih problema s kojim se susreću djelatnici ali i korisnici usluga u zajedničkoj liniji. Kao potrošaći.

S time da, kad tad kao djelatnik, u nekom periodu svoje karijere  se osjećaš nemoćno, prevareno i iskorišteno .

Krenula sam s održavanjem edukacija iz razloga što se sjećam sebe u nekim mlađim danima  te problema, prepreka ali i izazova  poslovanja koje sam morala proći da bi  bila tu gdje sam sada. Danas, iako bi trebalo biti obrnuto,  taj dio još više postaje izazovniji unatoč tehnološkom napretku, većem izboru i lakše dostupnim edukacijama.

Iskustvo je najskuplja školarina i posljedica je niza faktora na koje se može utjecati samo ako se oni znaju unaprijed prepoznati. Kada skočiti a kada plivati u moru sve bržih  okretaja trendova,  pregršt broja tehnika rada , alata koji jesu/nisu potrebni, je dio koji je potrebno savladati ili ono savlada vas.

Da sam u svoje vrijeme imala pravog mentora po mnogim pitanjima iz sfera tih zanimanja ne bi skupo plaćala vlastite pogreške, a o razini stresa nije ni potrebno govoriti. Međutim, sve se svodilo na razne načine navođenja na nepotrebne stvari koje ne određuju uspješnost u odabranom zanimanju iako se vama danas, kao i meni nekada, prezentira kao jedini uvjet održivosti, rasta i uspjeha.

Što je uspjeh?

Za svakog drugačiji. Nekom prikaz fikcije i skupljenih lajkova, podignute razine stresa do sljedeće objave. Nekom suštinski rad, uživanje u rezultatima, niske razine stresa.

Govorimo li o zaradi, ne znači da je različita. Izbor postoji, sami ga biramo.

 

Fokus je kao laser a ne reflektor.

Michal Jordan

bottom of page